Latest News

MENJADI ANAK TOKEY 'POK' DALAM MASA 3 HARI

Tuesday, October 6, 2009 , Posted by luqman al-jawa at 4:12 PM

Photobucket

Salam sejahtera semua sahabat2 sekalian....
Pada post mngu ini xde ap sy nk ceritakan, cuma nk kongsi sedikit pengalaman aku yang mana pergi OPKIM ke Mengkebang Klate,Pada mulanya tak terfikir pun nak mengikuti program ni, tp setelah difikir2kn semula,emmmmm....pegi je la rse cam best je...hik3 nk cri pengalaman katekaaaan....apa sebenarnya tokey pok ni, kalo ore klate dh maklum la, kalo org luar ak rse mmg xkn tahu, pok ni ialah getah beku, so kuarge ankt ak ni tokey getah beku, org gelar mereka milah tokey pok n ripin tokey pok, sbb diorng bnyk pok...hik3
geng opkim

Pada petang khamis tu memang membuatkan aku letih, tergesa2, penat sume ada lah, ap sebabnyaa???? sebabnya ialah sebuah panggilan telefon drp seorang ketua pengarah opkim perdana ni, "halo man mu nk ikut x progrm ni??? ad kosong lg ni" aduh... pd mse tu jam menunjukkn kol 6.30 ptg selepas seharian berkuliah bermula dr pukul 8.00 hingga lah kol 6.30 memang memenatkan badan....cmne plk ni...adoyaiiii, dh la nk tolak mlm ni kol 8 brg2 xpacking lg,ahhhh....bnyk mse lg nih...
bestt

pd ptg tu jgk ak kemaskn brg2, mmg sgt letih, maklum la hari tu cdng nk pose 6, tp diikutkn bdn terasa semacam je ptg tu jgk ak berbuka mkn mee...tah knp ak mkn mee tu pn rse cm payau je so xabis la...hik3,,,,ak pn xtau nape sblum memulakan perjalanan bdn ak rse dh cm xsihat je....parah ni....walau ap pun ak teruskn perjuangn ku ini...ngeeee~

macam2 dugaan yg ku terpeksa tempuhi masyallah

BNYK AK NK CITER DLM NI TP AK CUT2 MN2 YG BEST JE...

TIME TU MASE NK BERTOLAK,berkumpul di pusanika....

dugaan pertamaya ALLAH...TERLUPA NK BWK BAJU SEJUK.....ADOYAI....BAS DH LA BERAIRCOND, SEJUK YA AMAT CM DOK DLM PETI AIS,nk patah balik dh xsempat, so terpaksa la buat2 xsejuk dlm bas tu, bayangkanlah menahan kesejukan sejauh perjalanan ke kelantan 8 jam plk tu, nasib baik ak x beku, kalo nk diceritakan mlm tu fuhh dasyattt, hanya Allah yg tahu, apa yg ak lakukn hanyalah berdoa "ya Allah panaskn la badanku" hik3...tp walau ap pun lps je smpai kt destinasi bdn ak mmg menggeletar, bkn ak sje org yg pakai baju sejuk pn menggeletar ni kn ak yg xpakai, mmg mengeletr tahap gaban la katakan....

dugaan keduaoleh kerana tergesa2 packing barang, so bnyk benda ak tertinggal, antaranya sabun mandi, dan lagi yg paling penting charger henset, aduhhh charger enset ni yg membuatkn ak sakit ati ni, sib baik ak xnangis...hik3...plk tu tgk2 batery enset tngl 1 bar je,selang beberapa jam je....kiok...batery dh abis....waaaa.....cmne ak nk kontek membe2 ak ni,time ni bru rse kepentingan mencharge dulu hanset sblum melakukn perjalanan dan pastikan bawa charger kalo nk jalan jauh....hik3....hidup ak kt klate mse tu mmg payah, nk ajak membe2 jln2 xleh nk kontek, nk pergi umah diorang direct, mmg xtau lg umah mse tu jauh2....so...akhirnya terperap la ak dok kt blk umah mak angkat....hik3
bersama adik angkt
dugaan ketigasampai kt kelantan je bdn ak rse xsedap je, ni sbb kesejukan dlm bas la ni, pstu ditmbah dgn pening2 kpla, ak rse time tu cm nk demam je, perut plk masuk angin , dh nk makan pn xselera je, pstu kena pksa plk mkn dgn mak angkt, nk jge hati diorng so ak terpaksa la makan walaupn ak xselera, ;g yg lawaknya diorng ske tgk ak mkn, ak tgh mkn diorng tgk je malu ak nk mkn, dh la hidangkan bnyk lauk, nasi yg asalnya sepinggan entah knp ak ambil masa yg lama untuk habiskan,last2 ak pulangkan blk nasi dlm tempat nasi time diorng masuk ke blk n bat2 dh abis mkn,hik3 jht tol, sib baik kuarge angkt xperasan....
bestt

dugaan keempataduhhhhhh, tibe2 perut ak memulas2 tah knp, boleh dikatakan spnjng ak dok sne, ak sakit perut n nk muntah2, mybe sb masuk angin kot,yela perut msuk angin pstu main bedal makan tu mkn ni, mn xrse cm nk muntah,asik2 g tndas, alik2 g tndas....tp sehari sblum blk tu perut ak dh ok dh, alhamdulillah.....

dugaan kelimaoleh kerana sne menggunakan loghat klate, so kawe ni xpnda mn nk kecek klate, so ni lg satu mslah komunikasi ak dgn jiran tetangga, (dgn kuarge angkt ak ok plk)dlm kisah ni ak nk ceritakan bagaimana seorang nenek jiran sebelah yg amat ramah memanggilku menjemputku singgah kerumahnya, ap yg ak phm die pngil ak sambil melambai2 "neh3" cmtu la bunyi die, bahasa die mmg pekat nk mampus, kalo kwn2 ak kt ukm ni n kuarge ankt ak ak mmg paham ap diorng ckp, tp sampai je nenek ni, tah ap yg die ckp, phm ckit2 je, nenek tu tnya "###$#***$##$#$#$%%$$" mmg ak xpaham ni bhasa siam mn nenek ni gne...hik3, tp ak dpt trash satu perkataan je iaitu "dr mn" so ak jwb la dr ukm asal org selangor, nenek tu senyum, ak pn senyum, lps tu ak tnya "nenek berapa umur" sekali die jawab ap tah ak pn xphm die senyum je...hik klakar btul....apa yg pasti dalam perbualan nenek ni dgn ak mmg bnyk senyum je dr berckp sbb masing2 xpaham ap yg dicakapkan, ak xphm loghat pekat klate nenek tu, dan nenek tu xpaham ak kecek luar, so nk teruskn komunikasi ak senyum nenek tu senyum....wakakakakkaka.....ni la pling lawak time ak pergi kelantan, sembang nya x asik senyum je........ngeh3....
opkim perdana

ad lg satu perkara lawak

mse tu bru je tibe kt mengkebang, ari tu jumaat, so kne sembahyang jumaat la tghari tu, sampai kol 7 pg lps tu ad taklimat n mkn2 sampai mse kol 11.30 pg, lps agih2 ank ankt, ok suma bersurai blk ke umah mak angkat, apa yg ak nk ceritakan bermula dr sini, lps je smpai kt umah kuarge angkt, ak smbng2 kosong dgn ayh angkt, pstu ak masuk tido sbb pening kpla tah knp kpla ku makin pusing banget, sblum tido tu ak pasang alarm clock kol 12.30 sbb nk bngn mandi nk membuat persediaan solat jumaat, ak tido mmg nyenak giler tnghari tu, sampaikan alarm clock yg ak pasang ak xdgr, apa yg lawaknya ak terdengar org sebut2 nama ak, dlm hati ak mamat mn panggil ak ni kacau btul, time tu th knp ak boleh lpe ak kt umah kuarge angkt....hik3 mklum la dlm keadaan separe sedar, diorng gerak2 kn bdn ak, dlm hati ak mamat mn yg kacau ak ni, elok je ak bukak mata....nahhhhh.....mak angkt, ayh angkt,kakak angkt, adik angkt,jiran (nenek tua)sume dh kumpul kt tilam tmpt ak tidur tu, diorng dh cm bt halaqah dh kt tilam tu, sumenya tgk ak semacam je, ak pn tgk diorng, ak pn senyum, pstu diorng pn senyum(dlm hati ak ya alllah malunyaaaaa)cmne ak leh tidor thp gaban ni, alarm clock pn ak xdgr, ak sdr2 jam dh pukul 12.55 dh,tp ni mmg lwk siap ad jiran lg dtg, ak tgh tido plk tu, mmg memalukn kaum lelaki sedunia....hik...bayangkanlah anda sdg tidor diatas sebuah tilam, tup2 bngn2 je ad org ramai tgk anda sdg bngun tido siap bt halaqah plk tu, pstu buat muka pelik je, mana ak xtergelak time tu....wakkakaka

tp ap pun mmg best pg sane...ak ske gk dok sne...mkin lme ak dok sne makin rapat dgn kuarge angkt, sblum ak nk blk tu diorng bagi ak duit RM20,DAN KAIN PELEKAT, PSTU DIORNG BG BUDU KT AK SEBOTOL,TEMPOYAK SEBEKAS BESAR, LEMPUK DURIAN, KEROPOK DAN BNYK LG LAA, sblum ak blk smpt lg bergmbr n diorng ckp nnti jgn lpe bln 7 nnti dtg umah sbb time tu musim buah, so kuarge angkt ak mmg nk sgt ak dtg sne lg, diorng suh ak habiskn buah2 kt dusun mereka tu....hik3....xsabar2 rsenya ak nk pg sne....nk makan buah....hik3
opkim perdana

insyallah nnti rye haji or cuti sekolah ak nk melawt g sne, ni tgh nk cari teman ni untuk menemaniku sepanjang perjalanan nnti....hik3

Currently have 0 comments:

Leave a Reply

Post a Comment

KLIK UNTUK BERSEDEQAH