Latest News

RAMADHAN, SETIAP DETIK KU MERINDUIMU

Wednesday, August 19, 2009 , Posted by luqman al-jawa at 9:51 AM

ahlan ramadhan Pictures, Images and Photos

1. Barangsiapa berpuasa Ramadhan dengan keimanan dan mengharap pahala (keridhoan) Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang terdahulu. (HR. Bukhari)


2. Allah 'Azza wajalla mewajibkan puasa Ramadhan dan aku mensunahkan shalat malam harinya. Barangsiapa berpuasa dan shalat malam dengan mengharap pahala (keridhoan) Allah, maka dia keluar dari dosanya seperti bayi yang baru dilahirkan oleh ibunya. (HR. Ahmad)


3. Rasulullah Saw menaiki mimbar (untuk berkhotbah). Menginjak anak tangga (tingkat) pertama beliau mengucapkan, "Aamin", begitu pula pada anak tangga kedua dan ketiga. Seusai shalat para sahabat bertanya, "Mengapa Rasulullah mengucapkan "Aamin"? Beliau lalu menjawab, "Malaikat Jibril datang dan berkata, "Kecewa dan merugi seorang yang bila namamu disebut dan dia tidak mengucap shalawat atasmu" lalu aku berucap "Aamin." Kemudian malaikat berkata lagi, "Kecewa dan merugi orang yang berkesempatan hidup bersama kedua orang tuanya tetapi dia tidak sampai bisa masuk surga." Lalu aku mengucapkan "aamin". Kemudian katanya lagi, "Kecewa dan merugi orang yang berkesempatan (hidup) pada bulan Ramadhan tetapi tidak terampuni dosa-dosanya." Lalu aku mengucapkan "Aamin." (HR. Ahmad)


4. Bau mulut seorang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari kiamat dari harumnya misik (minyak wangi paling harum di dunia). (HR. Bukhari)


5. Makanlah waktu sahur. Sesungguhnya makan waktu sahur menyebabkan berkat. (HR. Mutafaq'alaih)


6. Manusia tetap berkeadaan baik selama mereka tidak menunda-nunda berbuka puasa. (HR. Bukhari)



7. Barangsiapa tidak dapat meninggalkan ucapan dan perbuatan dusta (waktu berpuasa) maka Allah tidak memerlukan lapar dan hausnya. (HR. Bukhari)


8. Barangsiapa shalat malam pada malam Lailatul Qodar dengan keimanan dan harapan pahala dari Allah maka akan terampuni dosa-dosanya yang terdahulu. (HR. Bukhari)


9. Mungkin hasil yang diraih seorang shaum (yang berpuasa) hanya lapar dan haus, dan mungkin hasil yang dicapai seorang yang shalat malam (Qiyamul lail) hanyalah berjaga. (HR. Ahmad dan Al Hakim)


10. Barangsiapa memberi makan kepada orang yang berbuka puasa maka dia memperoleh pahalanya, dan pahala bagi yang (menerima makanan) berpuasa tidak dikurangi sedikitpun. (HR. Tirmidzi)


11. Tidaklah termasuk kebajikan orang yang tetap berpuasa dalam perjalanan (musafir). (HR. Bukhari)



12. Barangsiapa berbuka puasa sehari tanpa rukshah (alasan yang dibenarkan) atau sakit, maka tidak akan dapat ditebus (dosanya) dengan berpuasa seumur hidup meskipun dia melakukannya. (HR. Bukhari dan Muslim)


13. Barangsiapa berpuasa Ramadhan (penuh) lalu diikuti dengan berpuasa enam hari dalam bulan Syawal maka dia seperti berpuasa seumur hidup. (HR. Muslim)



wahhhh!!!!!!! bestnyaaa posaa...inilah saat-saatnya yang aku tunggu-tunggu selama ini, bukan apa, tulah xtau la nak kate apa, tapi kan bile masuk bulan posa ni je rase macam bersemangat je nak buat ibadah,

lagi pun aku ad misi yang perlu dilaksanakan pada bulan yang penuh mulia ini, semoga ALLAH merahmati dan memperkenankan doaku YA RABBI....AMINNN...

teringt dulu masa kecik2, mak selalu kejutkan time nk sahur, tulah waktu paling best...best2 sgt...mak selalu kejut :"Man...man bangun, sahur nnti xmkn lapar plk wktu pagi", (tapi dalam versi jawa la sbb keluarga sy jawa, mak n ayah pn jawa, so ak pn jd jawa la, sekali lg ak berbangga menjadi orang jawa, yeahhhh!!!!hidup2, hidup jawa, hidup jawa(alamak terpesong dr tujuan artikel ni plk,hu2)em....smpai mn td ek...haa...tulah...elok lps basuh muka je, siap terhidang makanan yang lazat sebenarnyaaa, tp mmg entah knp xde selera nk mkn,huhuhu...beselah kne paksa makan time2 waktu pg2, time tu plk time sedap tidoo, muka pn monyok je masing2, tp x wajah ayah, wajah ayah setiap pagi nmpk berseri2, mungkin kerana basuhan wudhu'yang sentiasa menyeliputi kulit muka ayah, bkn nk bangga la mmg berseri2 time wktu pg, bkn sbb ap, my father tu mmg selalu bngn malam untuk solat malam, kdng2 smpai x tido untuk solat, tu yg membuatkan ak bangga mempunyai ayah yang sebegitu, tp ntah bila la anaknya yg sorng ni nk ikut jejak langkah ayahnya yaaaaaa????? hu2...niat tu dh ad, tp nk wat cmne mngkin iman didada x cukup kuat lg....hihi(alasan seorng pemalas)

Hemmm...lps je sahur saya n arwah abng saya(semoga Allah menempatkan dikalangan hamba2nya yg soleh)terus je masuk kelambu n tido....hihi, kalo di fikir2kn lwk gk, sbb ap kami trus masuk kelambu n buat-buat tido, sbb lps tu nnti ayah paksa g solat subuh kt masjid...ahhaha...punya la pemalasnya ak ni....pstu buat2 tido plk dlm kelambu ng abng...kami mmg sekepala la orng ckp, namun skng tinggal saya sorng je, kdng2 teringtkn kt arwah abng, sedeh gk, tp nk bt cmne, Allah lebih syngknnya,
smbng plk citer td....he2...bile ayh tgk kami dh tido je, pstu mula la ayh mengeluarkan dengungan yang amat berbisa sekali(ayah meleter kt kami, tp kami buat2 tido je) ehehheeh....ok, pg ni lps, pg esok xtau lg cmne,huhu....ak ni kalo nk dikatakan mmg la seorng anak yang degil n nakal ckit kot,esok pg cm bese gk lps je abis sahur, hah!!!!!KALI ini kami tidak terlepas drpd cengkaman maut ayahku, lps je sahur ayh pngil ajak sembang2 dan xbg kami tido, sbnrnyaa ayh dh masak dh dgn perangai kami, cuma smlm die kasi can la katakan sbb bru first time posa,hik2hik2...

sLPS itu, mmg kami pn pergi ke Masjid tok solat subuh berjemaah, tp kami ad plan baik pnya, kami pergi ke masjid kali ini tidak dengan tangan kosong,...
JENG....JENG....JENG....

NAH...MERCUN SEPELASTIK KECIK, CUKUP DIMUATKAN DIDALAM POKET2 SELUAR N BAJU, UMPAMA INGIN BERJIHAD MENENTANG USA....HAHAHA....

tp kami xmain time sembahyang,,, kami main lps sembahyang, elok imam dh salam je,

CHAAAAAAAA.......

INILAH MASA YG DITUNGGU2...

sbb besenya lps solat subuh ad tazkirah ckit, ak mn ske sgt bnde2 cmtu, mklum la kecik lg, dgr pn nk ngntuk je, baik men mercun kt laman masjid....hihihi...(ni time ak masa kecik la, masa besar dh baik ckit la ,ckit je,kiki)

ADUH LETIH LA AK NK CITER....
AK SMBNG LA LEN KALI...DH KO, BRPE NI
SOK AD KULIAH....
K LAH AK NK TIDO DLU....
SMBNG ESOK JE LAA...

Currently have 0 comments:

Leave a Reply

Post a Comment

KLIK UNTUK BERSEDEQAH